Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Νεκρό αρκουδάκι . . . . . . .

Νεκρό αρκουδάκι σε επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τρικάλων  .
Νεκρό αρκουδάκι σε επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τρικάλων
Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, για μία νεκρή αρκούδα η οποία βρέθηκε στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αθαμανίας-Γαρδικίου του νομού Τρικάλων. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε από κάτοικο της περιοχής και επικοινώνησε αμέσως με το Δασαρχείο Τρικάλων.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης, μαζί με εκπρόσωπο του Δασαρχείου και τον κτηνίατρο Πύλης, πήγαν στο σημείο του ατυχήματος προκειμένου να γίνει νεκροψία. Δυστυχώς, το μόλις ενός έτους αρκουδάκι βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου του. Το πιθανότερο είναι να έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, ενώ παρόντες στη νεκροψία ήταν και εκπρόσωποι του Αρκτούρου.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν κινούνται σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης κινητικότητας των ζώων την εποχή αυτή.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επαναφέρει συνεχώς (με υπομνήματα και συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων) το ζήτημα τόσο της κατάλληλης περίφραξης των αυτοκινητοδρόμων (Εγνατία οδός) σε περιοχές παρουσίας αρκούδας, όσο και την ανάγκη τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης στο παλιό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ώστε οι οδηγοί να είναι περισσότερο προσεκτικοί, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες πρωινές και τις νυχτερινές ώρες, και να τηρούν τα όρια ταχύτητας.  
trikalaola . 

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Και να ήταν το μοναδικό "έγκλημα" . . . . . . . . .

Έγκλημα για την ορεινή Ελλάδα ο "Καλλικράτης" .

Επιστολή-Καταγγελία από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πανεπιστημιακοί του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Πρόγραμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών», του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την εφαρμογή του Καλλικράτη, κάνουν λόγο για «έγκλημα που σβήνει την ορεινή Ελλάδα από τον διοικητικό χάρτη». Υποστηρίζουν πως η καλλικράτεια συνένωση, με μαθηματική ακρίβεια, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και μαρασμό των ορεινών περιοχών.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, συντονιστής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ορεινών Περιοχών», σημειώνει σχετικά: «Η ορεινότητα δεν είναι μόνο γεωγραφικό χαρακτηριστικό. Η ορεινότητα είναι ταυτότητα και συνείδηση για τους ορεσίβιους. Αλλες ορεινές χώρες, συνειδητοποιώντας την αξία των βουνών και των κοινωνιών που κρατιούνται, παρά τις αντιξοότητες, γαντζωμένες σε αυτά, έχουν θεσπίσει, εδώ και χρόνια, πολιτικές για την προστασία και την ενίσχυσή τους. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά και με νόμο έρχεται να "σβήσει" διοικητικά τα βουνά. Ειδικά σε περίοδο έλλειψης χρημάτων, οι μικρές κοινωνίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμεληθούν ποικιλοτρόπως. Έτσιι δημιουργείται ένας σαφέστατος κίνδυνος αυτοί οι πολιτισμοί, οι ορεινοί στην περίπτωσή μας, να χαθούν μέσα σε ένα χυλό,προσωπικά σαν χυλό αντιλαμβάνομαι το νόημα της καλλικράτειας συνένωσης, και να χάσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα».
Η Στέλλα Γιαννακοπούλου μηχανικός, υποψήφια διδάκτωρ του ΕΜΠ, αναφέρει: «Ο "Καλλικράτης" συνενώνει ανομοιογενείς περιοχές. Ορεινές με πεδινές, ενίοτε και με καθαρά αστικές. Οι ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιοχής είναι διαφορετικά. Οι ήδη περιθωριοποιημένοι ορεινοί οικισμοί θα βυθιστούν βαθύτερα στη σκιά των πεδινών. Το ορεινό οδικό δίκτυο, οι πετρόχτιστες στέγες, τα πέτρινα γεφύρια δεν θα βρίσκονται στις προτεραιότητες των "πεδινών" προϋπολογισμών, ειδικά σε συνθήκες κρίσης. Οι αναιμικοί πόροι θα κατευθυνθούν στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των περιοχών όπου είναι συγκεντρωμένοι οι πολλοί, δηλαδή στα πεδινά. Το επιχείρημά τους είναι ότι φτιάχνουν ισχυρούς δήμους. Ισχυρούς, όμως, για ποιον; Οι μικρές, ορεινές στην περίπτωσή μας, κοινωνίες αδυνατίζουν με τον “Καλλικράτη”. Πώς θα προστατευθούν η αρχιτεκτονική, οι λαϊκές τέχνες, τα ήθη και τα έθιμα; Ο “Καλλικράτης” είναι ισοπέδωση για τον πολιτισμό των ορεινών περιοχών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF.
Πηγή : Ορεινοί Θεοδωριάνων .

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σχετικά με το μέλι . Για να ξέρουμε τι παίρνουμε . . . .

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά .

Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών (ανθόμελα) είτε από τους γλυκούς χυμούς που εκκρίνουν τα κωνοφόρα δέντρα. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους «είδη». Κανένα μέλι όμως δεν είναι «καθαρό», δηλαδή δεν αποτελείται 100% από ένα μόνο είδος φυτού. Γι' αυτό και σε κάποιες συσκευασίες θα δείτε κάτω από το όνομά του (π.χ. θυμαρίσιο) να γράφονται και τα άλλα φυτά από τα οποία προέρχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα «βόσκει» ταυτόχρονα από διάφορα φυτά που ανθίζουν την ίδια εποχή.
Και ο ίδιος ο μελισσοκόμος όμως ή ο έμπορος που θα το συσκευάσει μπορεί να αναμείξει διαφορετικά μέλια, για να αποφύγει την κρυστάλλωση ορισμένων ειδών. Είναι τα λεγόμενα «χαρμάνια» μελιών, μια διαδικασία που δεν είναι παράνομη αρκεί να μην κρύβει δόλο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη μελιού που αναμείχθηκαν, π.χ. μέλι πεύκου και ανθέων.
Πορτοκάλι .• Σκούρο μπεζ προς πορτοκαλί, με πλούσιο γήινο και μελένιο άρωμα, γεύση από άνθη πορτοκαλιάς, σχετικά ρευστό και ζαχαρώνει εύκολα.
• Προέρχεται από τους μεγάλους πορτοκαλεώνες της Αρτας και του Αργους.
• Είναι η πρώτη παραγωγή της χρονιάς, γύρω στον Απρίλιο, μαζί με το μέλι φασκόμηλου.
Καστανιά .• Σκούρο χρυσοκάστανο, παχύρρευστο μέλι, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει μαρόν γλασέ και ξηρούς καρπούς. Γεύση γεμάτη, με αισθητά αρώματα ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών.
Ελατο .• Χρυσοκάστανο χρώμα, διάφανο, με βαθύ άρωμα και γεύση που θυμίζει δάσος και νότες από λουλούδια (πανσέδες).
• Προέρχεται κυρίως από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και παράγεται τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Ελατο «βανίλια» .• Περλέ, κεχριμπαρένιο χρώμα με κάποιες καφέ ανταύγειες, με αρώματα από άνθη και έλατο και γεύση πικάντικη, που θυμίζει καραμέλα βουτύρου.
• Παράγεται στη Βυτίνα της Αρκαδίας και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) στην Ελλάδα.
Θυμάρι .• Μπορεί να περιέχει επίσης θρούμπι, ρίγανη, αγριοδεντρολίβανο, μέντα, αγριομέντα, φασκομηλιά, τσάι του βουνού κ.ά.
• Εχει ανοιχτόχρωμο, λαμπερό, χρυσό χρώμα, κλασικό «μελένιο» άρωμα, με νότες βοτάνων.
• Παράγεται σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
• Από κάποιους θεωρείται το καλύτερο μέλι και το λατρεύουν Ελληνες και ξένοι, γι' αυτό και η τιμή του είναι τσουχτερή.
• Ενα θυμαρίσιο μέλι σπάνια είναι αμιγώς θυμαρίσιο. Πάντως, για να πάρει την ονομασία αυτή πρέπει να περιέχει μέλι από θυμάρι σε συγκεκριμένη αναλογία.
Ρείκι .• Κοκκινοχάλκινο χρώμα, γήινο άρωμα, θαμνώδες και επιβλητικό -αίσθηση δάσους- με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας. Γεύση ιδιαίτερη.
• Είναι το τελευταίο μέλι της χρονιάς, πριν από τον χειμώνα, είναι ανθόμελο και παράγεται από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.
• Είναι το μέλι που συντηρεί τις μέλισσες ολόκληρο το χειμώνα.
Ανθέων .• Περλέ χρώμα, σκούρας καραμέλας γάλακτος, άρωμα ελαφρώς ανθικό με αρκετούς ξηρούς καρπούς, παχύρρευστο και ανθικό στη γεύση. Κρυσταλλώνει εύκολα.
• Μπορεί να προέρχεται απ' όλα τα λουλούδια της ελληνικής Φύσης που ανθίζουν Ιούλιο και Αύγουστο.
Πεύκο .• Πολύ σκούρο χάλκινο προς καφέ χρώμα, μύτη βαριά, μυρωδιά δάσους, γεύση πολύ γεμάτη και δυνατή, πιπεράτη, με αίσθηση από κουκουνάρι και δάσος.
• Αποτελεί το 60% - 65% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού και προέρχεται κυρίως από τη βόρεια Εύβοια και τη Χαλκιδική.
• Ο τρύγος του γίνεται το τρίμηνο Αύγουστος - Οκτώβριος.
Οι υπόλοιπες ποικιλίες .Επίσης στην αγορά μπορεί να βρούμε και τα παρακάτω πιο σπάνια μέλια: Τριφύλλι (ανθόμελο από τις μεγάλες πεδιάδες εντατικών καλλιεργειών του Θεσσαλικού Κάμπου και τη Μακεδονία), Ηλιοτρόπιο (με διακριτικό άρωμα ηλιόσπορου και ανθέων, εξαιρετικά παχύρρευστο, με γεύση κάπως ανισόρροπη, που αφήνει την αίσθηση πορτοκαλιού), Ευκάλυπτος (με ζωηρό άρωμα και γεύση ευκάλυπτου), Δεντρολίβανο (με φινετσάτο άρωμα και γεύση, αρκετά ρευστό), Ακακία (αραιό, με εξαιρετικά λεπτό άρωμα και γεύση ακακίας), Ελαιοκράμβη (συμπαγές, με υφή σαν γλυκό βανίλια και γεύση που, παρά την πυκνότητά της, διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια ελαιώδη γεύση, πολύ γλυκιά).

ΚΚΕ και Αγανακτισμένος .

Δικό μας παιδί, Τρικαλινός, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ρωτήθηκε από το “ΒΗΜΑγκαζίνο» πώς βλέπει το κίνημα των «Αγανακτισμένων»:

ΚΚΕ και Αγανακτισμένος
«Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να είναι θετικός. Προς το παρόν πάει καλά - και οι κόρες μου εκεί είναι -, αύριο μεθαύριο δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όχι από αυτούς που είναι κάθε μέρα εκεί, αλλά από εκείνους που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Τις προάλλες πήγε στο Σύνταγμα το ΚΚΕ, και το αναφέρω επειδή εγώ εκεί ανήκω πολιτικά, με τις κόκκινες σημαίες. Κακώς, διότι όταν κάποιοι έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν κανένα κομματικό καπέλωμα οφείλεις να τους σεβαστείς» . Εμείς να συμπληρώσουμε, απλώς, ότι ο Μητροπάνος μεγάλωσε στην Αγία Μονή, την μικρή Μόσχα όπως την αποκαλεί ο ίδιος…
e-enimerosi .

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η πέστροφα Ασπροποτάμου .

Η παράνομη αλιεία απειλή για την πέστροφα Ασπροποτάμου .
Ο σταθμός υπήρξε πρωτοπόρος εφαρμόζοντας καινοτόμους μεθόδους στην παραγωγή ιχθυδίων και στην συνέχεια στον εμπλουτισμό των ρεμάτων της περιοχής.
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός πέστροφας της χώρας διαβιώνει στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου, όπου τα νερά διατηρούνται ψυχρά για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα εύρος θερμοκρασίας που κυμαίνεται από 1ο C τους χειμερινούς μήνες μέχρι 17ο C το καλοκαίρι. Πρόκειται για στοιχεία που μας έδωσε ο δασολόγος στο δασαρχείο Καλαμπάκας κ. Σπύρος Μουζιούρας, ο οποίος κάνει λόγο για προστασία της άγριας πέστροφας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα “Οικοσύστημα Ασπροποτάμου-Προστασία της άγριας ζωής” που πραγματοποιήθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασπροποτάμου στη θέση Τρία Ποτάμια. Πάντως ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις κυριότερες απειλές που δέχεται η άγρια πέστροφα.
Έτσι, κυριότερη απειλή είναι η ληστρική και παράνομη αλιεία από τον άνθρωπο. Σημαντικό βάρος, θα πρέπει ωστόσο να δοθεί στην διατήρηση του οικοσυστήματος της περιοχής αφού τυχόν υποβάθμισή του θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την παραπέρα διαβίωση του είδους.
Περιγραφή . 

Αναλυτικά στοιχεία, στη συνέχεια μας δίνει για τα χαρακτηριστικά του ψαριού. Το είδος της άγριας πέστροφας είναι εκείνο που συναντάτε στα περισσότερα ορεινά ποτάμια της πατρίδας μας και είναι συγγενές είδος με την πέστροφα που εκτρέφεται στα ιχθυοτροφεία. Είναι ποικιλόμορφο είδος και υπάρχει εξωτερική διαφοροποίηση της ανάλογα με την περιοχή στην οποία διαβιώνει.
Το σώμα της άγριας πέστροφας είναι επίμηκες και καλύπτεται από αρκετή βλέννα. Το μήκος της φτάνει τα 80 εκατοστά και το βάρος, όπως μας έχει αναφερθεί από αξιόπιστες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μπορεί να φτάσει τα 7 κιλά. Σήμερα όμως που και η ποσότητα των νερών είναι μικρότερη δεν μας έχουν αναφερθεί η ύπαρξη τόσων μεγάλων ψαριών.
Τα ψάρια που αλιεύονται στην περιοχής μας, αναφέρει ο δασάρχης Καλαμπάκας κ. Χρήστος Πίσσιας, είναι πολύ μικρότερα και το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 300 γραμμάρια.
Στις πλευρές της πέστροφας υπάρχουν πορτοκαλί και σκούρες κηλίδες. Στο κεφάλι και στο ραχιαίο πτερύγιο υπάρχουν μόνο σκούρες, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είδους είναι η πορτοκαλί κηλίδα που βρίσκεται στην άκρη του λιπώδους πτερυγίου.
Η πέστροφα ζει σε ορεινά ποτάμια που διαθέτουν πετρώδη πυθμένα, άφθονη παρόχθια βλάστηση καθώς ομαλή και ταχεία ροή νερού. Προτιμά περιοχές με κρύα νερά, άφθονο οξυγόνο και είναι ψάρι που υποφέρει από την μόλυνση του νερού. Όταν αντιληφθεί την παρουσία του ανθρώπου καλύπτεται πίσω από τις πέτρες και την παρόχθια βλάστηση.
Είναι σαρκοφάγο ψάρι και έχει δόντια εκτός από τους σιαγόνες τόσο πάνω από την γλώσσα όσο και στην οροφή της στοματικής κοιλότητας. Τρέφεται με καρκινοειδή, μαλάκια, σκουλήκια, έντομα, ακόμα και άτομα του ίδιου είδους αν αυτά είναι μικρότερου μεγέθους.
Τρέφεται πάντα με μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε κίνηση. Η καλή όραση που διαθέτει την βοηθά στον εντοπισμό της τροφής αφού τρέφεται με οργανισμούς που τους εντοπίζει καθώς κινούνται.
Η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει από τον Δεκέμβριο και διαρκεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ανάλογα με τις θερμοκρασίες του νερού. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής μετακινείται σε μικρότερα ρέματα σε θέσεις με χαμηλή και ομαλή ροή νερού με χαλικώδες υπόστρωμα.
Το θηλυκό αποθέτει τ’ αυγά του σε κοιλότητες που σχηματίζει στον πυθμένα του ρέματος και αφού γονιμοποιηθούν από το αρσενικό τα σκεπάζει με βότσαλα. Τα ιχθύδια που θα εκκολαφθούν στην αρχή τρέφονται από τον λεκιθικό σάκο, που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος τους και μετά αρχίζει η φυσική διατροφή τους
Τα αυγά της πέστροφας είναι πολύ ευαίσθητα στις έντονες πλημμυρικές παροχές και στη θολότητα των υδάτων. Το ποσοστό των αυγών που τελικά θα εκκολαφθεί στο ελεύθερο περιβάλλον είναι πολύ μικρό και δεν υπερβαίνει το 5% - 10%.
Πεστροφογεννητικός σταθμός .

Για την προστασία, ανάπτυξη και εμπλουτισμό των ρεμάτων της περιοχής με άγρια πέστροφα, το έτος 1975 στη θέση ΄΄Κουκουφλί΄΄ του Δασικού Συμπλέγματος δημιουργήθηκε ο Πεστροφογεννητικός Σταθμός Ασπροποτάμου. Σκοπός της ίδρυσής του, ήταν η παραγωγή ιχθυδίων πέστροφας για τον εμπλουτισμό των ορεινών ρεμάτων της περιοχής, η ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ίδρυση παρόμοιων σταθμών και η μελέτη του βιολογικού κύκλου της πέστροφας.
Ο σταθμός υπήρξε πρωτοπόρος εφαρμόζοντας καινοτόμους μεθόδους στην παραγωγή ιχθυδίων και στην συνέχεια στον εμπλουτισμό των ρεμάτων της περιοχής.
Παράλληλα έγινε διάθεση ιχθυδίων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος (Φλώρινα, Καστοριά, Δράμα κ.λ.π.) συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό πολλών ορεινών ρεμάτων της πατρίδα μας.
Όμως παρά την σημαντική προσφορά του Πεστροφογεννητικού Σταθμού Ασπροποτάμου στον εμπλουτισμό των ρεμάτων με ιχθύδια άγριας πέστροφας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ο σταθμός, αναφέρει ο κ. Μουζιούρας, δεν χρηματοδοτήθηκε ανάλογα με την προσφορά του, με αποτέλεσμα σταδιακά να υποστεί μεγάλες φθορές, να έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε.
Το μεγάλο υψόμετρο, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις μεγάλες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, οι ακραίες θερμοκρασίες και η συνεχής χρήση, είχαν σαν αποτέλεσμα τη φθορά των εγκαταστάσεων και επιβάλουν την άμεση εκτέλεση εργασιών βελτίωσης και συντήρησής τους.
Θεωρούμε, προσθέτει ο κ. Μουζιούρας, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσες για την διατήρηση και συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού.
Απαγορεύσεις .

Απαγορεύεται επίσης η αλιεία με ηλεκτρικές συσκευές, φωτεινές πηγές, με δυναμίτιδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες καθώς και οποιαδήποτε άλλη τοξική ή φυτική ουσία που ναρκώνει, παραλύει ή σκοτώνει τα ψάρια.
Απαγορεύεται η αλιεία με εργαλεία και μηχανήματα που φράζουν το ποτάμι και εκτρέπουν την κοίτη του ποταμού.
Ενώ κάθε ερασιτέχνης ψαράς επιτρέπεται να πιάνει 2 κιλά ψάρια το 24ωρο ή 3 ψάρια ανεξαρτήτου βάρους. Το μέγεθος της αλιευόμενης πέστροφας δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 20 εκατοστά.
Απαγορεύεται τέλος η πώληση και γενικά η εμπορία ψαριών που προέρχονται από την ερασιτεχνική αλιεία.
Τέλος εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της άγριας πέστροφας. Απαγορεύεται η αλιεία της πέστροφας των ρευμάτων από 1 Νοεμβρίου μέχρι 15 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Η αλιεία γίνεται μόνο με αγκιστρωτά εργαλεία εκτός από παραγάδια, ενώ απαγορεύεται η αλιεία με ψαροντούφεκο, δίχτυα, βολκούς κ.λ.π.

Η ΕΡΕΥΝΑ .

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Τα καλά του . . . . . . . Καλλικράτη .

Εννέα λαλούν και ένας χορεύει…     
Εννέα λαλούν και ένας χορεύει…
Από τα παράδοξα του «Καλλικράτη» είναι αυτό που συμβαίνει στον Δήμο Πύλης.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Θ. Πλαβό, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Πύλης, διοικείται από...
Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από 9 άτομα, ενώ διαθέτει μόνον έναν εργαζόμενο!
Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό.
Trikalaola .

Τι τραβάς Σούλα μου .

Προπηλακισμός Μερεντίτη στη Βουλή .
Μετʼ εμποδίων και εν μέσω προπηλακισμών πραγματοποιείται η προσέλευση των βουλευτών στο κοινοβούλιο που συνεδριάζει από το πρωί με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Προπηλακισμός Μερεντίτη στη Βουλή
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ιστολογίου της ΕΡΤ (ert.gr) οι διαδηλωτές προπηλάκισαν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο που έφτασε στη Βουλή με συμβατικό αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια προξενώντας και ζημιές στο αυτοκίνητο, ενώ προπηλακίστηκαν επίσης οι βουλευτές Μιλένα Αποστολάκη, Σούλα Μερεντίτη και Ολγα Ρενταρή Τεντέ.Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής η τρικαλινή βουλευτής έπεσε θύμα του εξαγριωμένου πλήθους καθώς δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες και μπουκάλια.
e-enimerosi .

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πίνδος και . . . . . άγρια φύση

Αρκούδα με δύο αρκουδάκια κινηματογραφήθηκαν σήμερα από το trikalaola.gr στη φωλιά τους σε περιοχή των Τρικάλων .
Η αρκούδα σε αναρρίχηση
Η αρκούδα σε αναρρίχηση .
Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες να εντοπίσουμε σε ελεύθερο περιβάλλον την αρκούδα με τα δύο αρκουδάκια, σε απόκρημνη περιοχή της Πίνδου στο δήμο Πύλης Τρικάλων, το καταφέραμε σήμερα.
Κινηματογραφήσαμε συνολικά...δύο ώρες βίντεο και τραβήξαμε πάνω από 300 φωτογραφίες, όπου φαίνεται καθαρά οι κινήσεις της μαμάς αρκούδας μαζί με τα δύο αρκουδάκια. Το υλικό είναι πάρα πολύ και τις επόμενες ημέρες θα ανεβάζουμε σταδιακά τα βίντεο. Με το επόμενο βίντεο που θα ανεβάσουμε, θα σας αναφέρουμε και τις λεπτομέρειες πως έγινε η όλη εξερεύνηση. Για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρουμε το απόμακρο σημείο που κινηματογραφήσαμε την αρκούδα με τα δύο παιχνιδιάρικα αρκουδάκια. Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν ποτέ έχει γίνει κάτι ανάλογο και έχει προβληθεί στην Ελληνική τηλεόραση. Δείτε προς το παρόν ένα πολύ μικρό απόσπασμα του βίντεο από τη συνολική διάρκεια δύο ωρών. Στην ενδεικτική φωτογραφία φαίνεται πως η αρκούδα κάνει αναρρίχηση για να πάει στη φωλιά που είναι τα αρκουδάκια της. Για μας στο trikalaola.gr ήταν μια μοναδική εμπειρία και ίσως το καλύτερο ρεπορτάζ που κάναμε μέχρι τώρα. Στο βίντεο και στις φωτογραφίες χρησιμοποιούσαμε τους ποιοτικούς τηλεφακούς μας, μιας η απόσταση από το σημείο ήταν περίπου στα 250 μέτρα.

Σχετικά Videos



Embed

Το σχετικό βίντεοΝίκος Σαλέπης trikalaola.gr.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Τσάι του βουνού (Sideritis clandestina) .

Τσάι του βουνού (Sideritis clandestina) .
Πολυετής, αυτοφυής πόα ύψους έως 50 εκ., ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae). Έχει φύλλα αντίθετα, χνουδωτά, λίγο οδοντωτά. Τα βράκτια είναι σχετικά μεγάλα, με χαρακτηριστικό σχήμα –απότομα μυτερά- και υπερκαλύπτουν τα άνθη. Βρίσκεται σε πετρώδεις και βραχώδεις θέσεις, σε μεγάλα υψόμετρα. Καταναλώνεται ευρύτατα στην Ελλάδα για τη κατασκευή αφεψημάτων και επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτών που καταναλώνονται προέρχεται από αυτοφυείς πληθυσμούς, κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το μέρος του φυτού που συλλέγεται είναι η ταξιανθία σε πλήρη άνθηση μαζί με 5-6 cm βλαστού. Οι ανθοφόροι βλαστοί ξηραίνονται ώστε να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες:
Τα δραστικά συστατικά του τσαγιού είναι η καφεΐνη που είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος, αλλά υπάρχουν και ίχνη θεοβρωμίνης που είναι διουρητική ουσία και δρα στο αναπνευστικό σύστημα. Τα νωπά φύλλα του είναι αρκετά πλούσια σε βιταμίνη C. Το έγχυμα του φυτού χρησιμοποιείται σαν χωνευτικό, διουρητικό σε πεπτικές διαταραχές και σαν διεγερτικό του εγκεφάλου και των μυών. Εξάλλου επιταχύνει την αναπνοή.
Η μακρόχρονη όμως και σε μεγάλες δόσεις χρήση του τσαγιού μπορεί να προκαλέσει ελαφρά δηλητηρίαση που εκδηλώνεται με αϋπνία, αδυνάτισμα, απώλεια όρεξης και προβλήματα του νευρικού συστήματος.
Το παρασκευαζόμενο αφέψημα με το όνομα «Τσάι του Βουνού» παρουσιάζει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, όπως για παράδειγμα στα φλαβονοειδή. Το αφέψημα από το φυτό προτιμάται πολύ από τους Έλληνες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της ευεργετικής του επίδρασης σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό διότι περιέχει Fe (Floca et al 1981). Μόλις τελευταία ανακαλύφθηκε άλλη μια φαρμακευτική ιδιότητα του τσαγιού.
Προλαμβάνει την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.
Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο.

ΠΗΓΗ: www.dolo.gr

Πάρτε πρώτα τα σωστά μέτρα διαχείρισης υδάτινων πόρων και μετά να μιλάτε .

Κώστας Αγοραστός: «Όρος επιβίωσης για την Θεσσαλία η επάρκεια σε νερό» .
«Το ισοζύγιο της Θεσσαλίας στους υδάτινους πόρους είναι ως γνωστόν αρνητικό. Είναι συνεπώς όρος επιβίωσης για την Θεσσαλία η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καθώς η περιβαλλοντική ερημοποίηση της είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει και στην οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση της».
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης και Ταξινόμησης Εδαφών Λάρισας του ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υδρολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού προγράμματος "i-adapt" με θέμα: «Λειψυδρία στη Θεσσαλική Πεδιάδα: Πιέσεις, επιπτώσεις και μέτρα διαχείρισης υδατικών πόρων».
Ο κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «απαιτείται πολιτική βούληση, ουσιαστική χρηματοδότηση και ένα πλέγμα έργων και δράσεων ώστε να καταστεί η Θεσσαλία αυτάρκης σε νερό. Πολύ περισσότερο που οι ανάγκες σε νερό αναμένεται να αυξηθούν λόγω της στροφής των Ελλήνων και ιδίως των νέων στη γεωργία», σημείωσε.
Ο Περιφερειάρχης διέτρεξε το σύνολο των αναγκαίων αρδευτικών έργων για την Θεσσαλία και επανέλαβε ότι «η μερική μεταφορά του νερού του Αχελώου είναι θέμα ζωής για την περιφέρεια χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στους γείτονές μας». Ταυτόχρονα, επανέλαβε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι μελέτες διαχείρισης των υδάτων που εκπονούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες που στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση του αρδευτικού νερού, ο κ. Κώστας Αγοραστός τάχθηκε υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής τους και της κριτικής αξιολόγησης των δυνατοτήτων τους καθώς και των εκτιμώμενων επιπτώσεών τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ερημοποίησης.
«Οφείλουμε να κινηθούμε με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα. Να εκτιμήσουμε τις επιδράσεις των νέων τεχνολογιών και τεχνικών στο υδάτινο ισοζύγιο δημιουργώντας αξιόπιστο μοντέλο προσομοίωσης. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται σαφές σχέδιο δράσης με αρχή, μέση και τέλος. Με συγκεκριμένες προτάσεις, με εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις για τη διαχείριση του νερού», τόνισε ο κ. Αγοραστός.
TrikalaNews .

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Πραγματοποίηση ημερίδας . . . . . . . . .


Πραγματοποίηση ημερίδας για τον Ασπροπόταμο .
 
Το μεσημέρι της Κυριακής 29 Μαΐου στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασπροποτάμου στη θέση Τρία Ποτάμια, η Αναπτυξιακή Τρικάλων Α.Α.Ε. ΟΤΑ (ΚΕΝΑΚΑΠ) σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και το Δήμο Καλαμπάκας, διοργάνωσαν
μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Οικοσύστημα Ασπροπόταμου – Προστασία της άγριας ζωής».
Κατά την προσέλευση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ παραγωγής της ΚΕΝΑΚΑΠ με θέμα την πεστροφοκαλλιέργεια.
Στην εκδήλωση απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας κ. Γκανούλης Δημήτριος και ο δασάρχης Καλαμπάκας κ. Πίσσιας Χρήστος.
Ο Υπ/ντής Αναπτυξιακής Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ κ. Κουτής παρουσίασε το καθεστώς προστασίας της περιοχής καθώς και τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του νόμου Ν. 3852/2010 του «Καλλικράτη».
Ο Διευθυντής της ΚΑΛΛΙΣΤΩ κ. Σπύρος Ψαρούδας παρουσίασε το πρόγραμμα LIFE EX-TRA και τις μεθόδους πρόληψης των ζημιών από τα μεγάλα ζώα, αλλά και το καθεστώς αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ζημιών. Αναφέρθηκε επίσης στις πιέσεις που ασκούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προς την πολιτεία, ώστε να αποζημιώνονται 100% όλες οι ζημιές τόσο στο ζωικό κεφάλαιο όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες και τη μελισσοκομία.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του Δασολόγου κ. Σπύρου Μουζιούρα του Δασαρχείου Καλαμπάκας σχετικά με την ανάπτυξη της πεστροφοκαλλιέργειας αλλά και την προστασία της άγριας πέστροφας.
Ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Λαζαρόπουλος Δημήτριος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που δίνονται στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, πουν έχουν υποστεί ζημιές από την αρκούδα και το λύκο. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ.
Στη συνέχεια ο βιολόγος της κ. Γώδης Κων/νος παρουσίασε τη χρήση σκύλων φύλαξης κοπαδιών, όπως είναι ο ελληνικός ποιμενικός, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική. Παρουσίασε επίσης τον τρόπο επιλογής και εκπαίδευσης των συγκεκριμένων σκύλων. Στη συνέχεια πρότεινε στους ιδιοκτήτες καλών ποιμενικών σκύλων να συμμετέχουν στο άτυπο δίκτυο διάσωσης του ελληνικού ποιμενικού που σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΝΑΚΑΠ κ. Πάτρας Παναγιώτης αναφέρθηκε στα προγράμματα LEADER, ΕΠΠΕΡ και στη ειδική περιβαλλοντική μελέτη (ΕΠΜ) της περιοχής Ασπροποτάμου-Κόζιακα, που όπως είπε είναι ακόμη στα συρτάρια των αρμοδίων και η μη προώθηση της για έκδοση ΠΔ δυσχεραίνει παρά βελτιώνει την κατάσταση σε σχέση με το καθεστώς προστασίας των περιοχών αυτών.
Ο δασάρχης Καλαμπάκας κ. Πίσσιας Χρήστος αναφέρθηκε στη συμβολή του δασαρχείου στην σύνταξη της ΕΠΜ και στις προσπαθείeς που έγιναν ώστε να μην ενταχθεί η περιοχή σε καθεστώς απολύτου προστασίας με βάση τον Ν.1650/86 περί προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χελιδώνης Δημήτριος, ο κτηνίατρος του ΕΛΓΑ κ. Καντερές Δημήτριος, από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ η υπεύθυνη τύπου κα. Μπουσιάκη και ο κ. Χοβαρδάς Τάσος από την ΚΕΝΑΚΑΠ ο κ. Κάλλος Γεώργιος και ο κ. Στεργίου Λεωνίδας, επαγγελματίες της περιοχής, κτηνοτρόφοι και επισκέπτες.
Την ημερίδα παρακολούθησαν και βιντεοσκόπησαν, ο ιδιώτης τηλεοπτικός παραγωγός κ. Δρακάτος Αλέξανδρος και η σκηνοθέτης κα Λιτάκη Αγγελική, οι οποίοι γυρίζουν ντοκιμαντέρ για την περιοχή του Ασπροποτάμου, προκειμένου να συμμετέχουν σε διαγωνισμό ντοκιμαντέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με θέμα την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.
Από την ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.

Ε.Ο. Τρικάλων - Άρτας .

Εργασίες αποκατάστασης στα Στουρναρέικα .Καθημερινή είναι η επικοινωνία του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, για το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει σε τμήμα της οδού Τρικάλων - Άρτας και συγκεκριμένα στην δημοτική ενότητα Στουρναρέικων.

Εργασίες αποκατάστασης στα ΣτουρναρέικαΟ περιφερειάρχης έχει ζητήσει την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος που έχει να κάνει με την καθίζηση του δρόμου λόγω των πολλών και έντονων βροχοπτώσεων και για αυτό το λόγο ο κ. Χ. Μιχαλάκης πραγματοποιεί συνεχείς επισκέψεις στο συγκεκριμένο τμήμα.
Σήμερα πραγματοποίησε ακόμη μία επίσκεψη και είχε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Πύλης κ. Ν. Τόλια και την διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κ. Καραγιάννη,προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται καθημερινά.
Ο αντιπεριφερειάρχης κάνει έκκληση σε όλους τους διερχόμενους από το συγκεκριμένο τμήμα οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της στενότητας του δρόμου, κυρίως τις νυχτερινές ώρες.
e-enimerosi.