Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Η βίδρα .

Βίδρα (Lutra lutra).

Η βίδρα είναι ένα μικρόσωμο ζώο που ζει στις όχθες των ορεινών ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι πολύ καθαρά.
Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιοτόπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. 
Χαρακτηριστικά:    
Βασίλειο: Animalia
Φύλο: Chordata
Κλάση: Mammalia    
Τάξη: Carnivora
Οικογένεια: Mustelidae
Γένος: Lutra
Μέγεθος:
Βάρος:
 55 – 110 εκατοστά
 5 - 12 κιλά
Καθεστώς: Η βίδρα θεωρείται προστατεύομενο είδος στην Ελλάδα  (Π.Δ. 67/81)
Περιγραφή: Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα από τα 13 είδη βίδρας (υποοικογένεια Lutrinae) που υπάρχουν στον κόσμο. Από αυτά πέντε είδη, μεταξύ των οποίων και η ευρασιατική, απειλούνται. Για τη βίδρα έχουν περιγραφεί 10 διαφορετικά υποείδη. Η ευρασιατική βίδρα θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα θηλαστικά της ηπείρου.
Εξάπλωση: Στην Ελλάδα, σύμφωνα με παλιότερες καταγραφές για το είδος, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διάσπαση των πληθυσμών εμφανίζεται στην κεντρική Ελλάδα, ενώ μερικοί και απομονωμένοι πληθυσμοί βρίσκονται στα νησιά Κέρκυρα και Εύβοια. Έτσι, παρά την παρουσία της στους περισσότερους κατάλληλους βιότοπους, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Ελλάδα στην κατηγορία τρωτό.
Βιότοπος: Σε διαφορετικές περιοχές απαντά σε μια μεγάλη ποικιλία υδάτινων ενδιαιτημάτων, σε γλυκά νερά, σε ποταμούς, λίμνες, έλη με αναπτυγμένη παρόχθια βλάστηση καθώς και σε βραχώδεις ακτές στις θάλασσες της Βόρειας Ευρώπης.
Βιολογία: Οι βίδρες ζουν μεμονωμένες και οριοθετούν με σαφήνεια τον ζωτικό τους χώρο, η έκταση του οποίου κυμαίνεται ανάλογα με την διαθέσιμη τροφή. Στους ποταμούς, όπου ο ζωτικός τους χώρος είναι γραμμικός, κυμαίνεται μεταξύ 5 και 40 χλμ. Στις λίμνες και τα έλη έχει πολυγωνική δομή. Σε ακτές με πλούσιες τροφικές πηγές ζωής ο ζωτικός τους χώρος μπορεί να φτάσει στο 1,1 χλμ. Είναι ένας από τους ανώτερους θηρευτές στα υδάτινα οικοσυστήματα. Τρέφεται με ψάρια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αλλά και αμφίβια, ερπετά(νερόφιδα), ασπόνδυλα (κυρίως καβούρια), πουλιά και μικρά θηλαστικά. Γεννούν, συνήθως την άνοιξη, 2-3 μικρά το έτος, τα οποία τον πρώτο χρόνο εξαρτώνται από την μητέρα τους.  Χρησιμοποιεί πολλά καταφύγια για ανάπαυση και αναπαραγωγή τα οποία είναι είτε ανοικτά, σε ήσυχες τοποθεσίες ανάμεσα σε βράχια με πυκνή παρυδάτια δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση ή καλαμιώνες, είτε σε κοιλότητες που σκάβει κάτω από το έδαφος.
Απειλές:  Η βίδρα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιότοπους της. Καθώς το είδος αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των ορεινών υδάτων, προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για την επιβίωση της βίδρας προέρχονται από τον άνθρωπο και είναι η ρύπανση των ποταμών και των λιμνών, η αποξήρανση των υγροτόπων και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης σε λίμνες και ποτάμια λόγω της επέκτασης των αγρών, της κατασκευής δρόμων, της ευθυγράμμισης της κοίτης στα ποτάμια και η οικιστική ανάπτυξη. Η κατάκλιση των βιοτόπων από τεχνητούς ταμιευτήρες στα ποτάμια. (Οι τεχνητοί ταμιευτήρες, συνήθως, δεν δημιουργούν κατάλληλους βιότοπους για το είδος λόγω έντονης αυξομείωσης της στάθμης και την απουσία παρόχθιας βλάστησης).
Δράσεις: Για τη διατήρηση του είδους πρέπει να εξασφαλισθούν η επικοινωνία μεταξύ γειτονικών υπο-πληθυσμών, η προστασία της φυσικής βλάστησης στις όχθες, η ποιότητα και η ποσότητα(στάθμη)του νερού, η διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών και να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις της άμεσης θανάτωσης και των τυχαίων ατυχημάτων. 
Περαιτέρω Πληροφορίες www.otterspecialistgroup.org

ΠΗΓΗ:  www.arcturos.gr

Καλλιέργεια Σαλιγκαριών .

Αποδίδουν τα σαλιγκάρια .

Ιδιαίτερα αποδοτική και προσοδοφόρα θεωρείται η καλλιέργεια σαλιγκαριών τα τελευταία χρόνια.

Αποδίδουν τα σαλιγκάρια Το ενδιαφέρον αυτό πηγάζει από τη γενικότερη ανάγκη για ενασχόληση με καινοτόμες επενδύσεις με παραγόμενα προϊόντα που θα βρίσκουν διέξοδο στην αγορά με ικανοποιητικές τιμές. Το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο προκλήθηκε το αδιαχώρητο στην αίθουσα εκδηλώσεων από τρικαλινούς που έσπευσαν να πληροφορηθούν για τα ανοιχτά εκτροφεία σαλιγκαριών.

Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία που ανέλαβε την ενημέρωση όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με την εναλλακτική καλλιέργεια να διαθέτει μια έκταση 5 στρεμμάτων, καθαρό νερό, ενώ το κόστος εγκατάστασης υπολογίζεται στα 20.000 ευρώ. Σε 1,5 χρόνο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα παράγει 800-1.200 κιλά ανά στρέμμα, με την εταιρεία να αγοράζει τα σαλιγκάρια με 3,8 ευρώ το κιλό.
Όσοι έχουν τις ….προϋποθέσεις και το κεφάλαιο ήδη το σκέφτονται σοβαρά…
e-enimerosi.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

Μόνο προς Περτούλι και Γαρδίκι μεριά χιονίζει Κε Δήμαρχε ; Από την Γκρόπα και πέρα ο κόσμος φορά κοντομάνικο ;

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Πύλης λόγω …καιρού . 
Ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος και οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Κουτσονάσιος και Ηλίας Λαμπρογεώργος επισκέφθηκαν χθες την Δ.Ε Αιθήκων του Δήμου Πύλης.
Εκεί επέβλεψαν τις εργασίες αποχιονισμού, επισκέφθηκαν επιχειρήσεις και καταστήματα της δημοτικής ενότητας, συναντήθηκαν με Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, πολλούς δημότες της ευρύτερης περιοχής καθώς επίσης και επισκέπτες οι οποίοι δείχνουν ικανοποιημένοι από το φυσικό κάλλος της περιοχής αλλά και από την παροχή υψηλών υπηρεσιών των επαγγελματιών. Συζήτησαν με εργαζόμενους και χειριστές μηχανημάτων και είδαν ότι ο μηχανισμός του Δήμου αλλά και η συνεργασία με την Περιφέρεια λειτούργησαν αποτελεσματικά ώστε να είναι ανοικτοί όλοι οι κεντρικοί άξονες καθώς και οι κεντρικοί δρόμοι εσωτερικά των τοπικών κοινοτήτων. Δόθηκαν εντολές στους χειριστές να είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ώρο και να επέμβουν όπου χρειαστεί. Οι εργασίες θα συνεχιστούν όσο το απαιτούν οι καιρικές συνθήκες .

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Αγέλη λύκων . . . . .

Αγέλη λύκων κατασπάραξε πρόβατα .

Είκοσι πρόβατα κατασπάραξε αγέλη λύκων σύμφωνα με όσα καταγγέλει κτηνοτρόφος από τη Διάβα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας.Αγέλη λύκων κατασπάραξε πρόβατα                                                                             

Ο κτηνοτρόφος σύμφωνα με όσα δηλώνει, τα 13 πρόβατα τα βρήκε νεκρά μέσα στο μαντρί, ενώ τα υπόλιπα εξαφανίστηκαν, πιθανόν, όπως επισημαίνει, τα πήρε η αγέλη των λύκων.Ο κτηνοτρόφος αναμένει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν εκτίμηση των ζημιάς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.

e-enimerosi.

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Το τρένο δεν θα ξανασφυρίξει . . . . . . τρείς φορές στα Τρίκαλα .

Τερματίζεται η λειτουργία των σιδηροδρομικών σταθμών της Δυτικής Θεσσαλίας  .

Από την Δευτέρα, τερματίζεται, η λειτουργία των σιδηροδρομικών σταθμών Καλαμπάκας, Τρικάλων και Καρδίτσας και οι υπάλληλοι, θα μεταφερθούν για εργασία σε Λάρισα και Παλαιοφάρσαλο.
Τα τρένα, θα κινούνται στην γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα με τους επιβάτες να περιμένουν έξω από τους σταθμούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας για να επιβιβαστούν και εισιτήρια ή θα έχουν προμηθευτεί από τους πράκτορες, ή θα εκδίδουν μέσα στο τρένο.
Βέβαια οι σταθμοί και οι υπάρχουσες υποδομές είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα μετατραπούν σε χώρους … κακοποιών στοιχείων και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού πάνε στράφι…
Εντύπωση προκαλεί πως ακόμα …ρωτάνε πολιτικοί του Νομού για τις δυσμενείς εξελίξεις, όταν γνώριζαν τι σχεδιάζεται στον ΟΣΕ παρόλο που …υπόσχονταν … προεκλογικά ότι «το τρένο θα ξανασφυρίξει» και κυρίως ότι δεν ρωτάνε τους υπαλλήλους του ΟΣΕ που ξέρουν ότι από την Δευτέρα αλλάζουν …πόλη…
ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ .
Trikalanews .

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Φώς στό . . . . NATURA .

«Τρικυμία» στα... 10 στρέμματα προκάλεσε το αυστηρότερο καθεστώς προστασίας των περιοχών NATURA. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος δίχασε τη Βουλή και τους πολίτες, με σημείο αναφοράς την αναδρομική εφαρμογή των νέων όρων, που όμως «χάθηκαν» στο δρόμο. Οι επίμαχες περιοχές καλύπτουν το 27% της χώρας Οι επίμαχες περιοχές καλύπτουν το 27% της χώρας Η κοινοβουλευτική διαδρομή του επίμαχου νομοθετήματος είναι ακόμη σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, η «Ε» όμως κάνει σήμερα ένα ξεκαθάρισμα σε ζητήματα που έχουν ήδη ανακύψει, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές και δίδοντας οδηγίες προς... θαλασσοδαρμένους.
* Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν γενικά την εκτός σχεδίου δόμηση;
* «Οχι. Αναφέρονται μόνον στις ζώνες NATURA, αλλά θεωρούνται πρόκριμα και για άλλες περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, όπως η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, που αναμένεται να ακολουθήσουν, σε μια προσπάθεια σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, όπως ισχύει από δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα η εκτός σχεδίου δόμηση έχει απαγορευτεί με νόμο του 1923, αλλά από τότε εφαρμόζεται το "παραθυράκι" της... εξαίρεσης».
* Ποιες είναι οι περιοχές NATURA;
* «Πρόκειται για 239 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) στους οποίους ισχύει καθεστώς προστασίας όλων των ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και 163 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), όπου προστεύονται μόνο τα πτηνά. Η συνολική τους επιφάνεια, αν αφαιρεθούν ορισμένες περιπτώσεις που υπάρχει επικάλυψη ζωνών, αφορά 340.700 στρέμματα, περίπου το 27% της χώρας. Το 21,1% αφορά χερσαίες και το 5,5% θαλάσσιες εκτάσεις. Ο κατάλογος, που εμπεριέχεται στο επίμαχο νομοσχέδιο, ολοκληρώθηκε το 2000 και με μικρές αλλαγές επικυρώθηκε το 2006 από την Κομισιόν. Το 2008 η χώρα μας καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων προστασίας στις ΖΕΠ. Το 27% των σημαντικότερων βιοτόπων, με συνολική επιφάνεια 170.000 στρέμματα, διαθέτει ήδη ειδικό καθεστώς προστασίας και δεν επηρεάζεται από το προωθούμενο νομοσχέδιο. Πρόκειται για εθνικούς δρυμούς, αισθητικά δάση, θαλάσσια πάρκα, κ.λπ. Από το υπόλοιπο 70% των οικοτόπων εκτιμάται ότι μόνο το 10% έχει τις προϋποθέσεις για δόμηση».
* Τι ισχύει σήμερα για τη δόμηση στους οικότοπους χωρίς καθεστώς προστασίας;
* «Εφαρμόζεται το διάταγμα 24 του 1985 που διέπει την εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη χώρα, εκτός από περιπτώσεις για τις οποίες ισχύουν ειδικά διατάγματα, όπως στο χερσαίο τμήμα της Αττικής και ορισμένα νησιά. Με το συγκεκριμένο διάταγμα, στους οικότοπους σήμερα δικαίωμα δόμησης έχουν όλα τα γήπεδα με εμβαδόν 4 στρέμματα. Ισχύουν και οι λεγόμενες παρεκκλίσεις, που επιτρέπουν έκδοση οικοδομικής άδειας και σε μικρότερους χώρους. Αρκούν τα 2 στρέμματα, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται να είναι και μικρότερα, στα 1.200 ή και στα 750 τετραγωνικά. Τις ευνοϊκές αυτές δυνατότητες εξασφαλίζουν η πρόσοψη του ακινήτου που πρέπει να "βλέπει" σε εθνικό, νομαρχιακό ή και δημοτικό δρόμο, καθώς και η "ηλικία" του, δηλαδή ο χρόνος που έγινε η τελευταία κατάτμηση».
* Ποια ήταν η αρχική διάταξη του νομοσχεδίου;
* «Προέβλεπε ότι από την ψήφισή του θα είχαν δικαίωμα δόμησης μόνον ακίνητα με επιφάνεια 10 στρεμμάτων και ότι οι φάκελοι για έκδοση οικοδομικών αδειών που εκκρεμούσαν στις πολεοδομίες θα εκδίδονταν μόνο αν εναρμονίζονταν με το νέο καθεστώς. Οι διατάξεις αυτές, που ισοδυναμούν με αναδρομική ισχύ νόμου, επιλέχθηκαν για λόγους προστασίας των οικοτόπων και αποφυγής νέας καταδίκης της χώρας από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, αλλά δύσκολα θα γίνονταν δεκτές από την ελληνική δικαιοσύνη».
* Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση του υπουργείου;
* «Το αρχικά προβλεπόμενο όριο των 10 στρεμμάτων διατηρείται και από την ψήφιση του νόμου ένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κόψει το ακίνητό του σε τμήματα με επιφάνεια μικρότερη από αυτό το όριο. Αν ένα γήπεδο π.χ. 12 στρεμμάτων κοπεί σε μικρότερα κομμάτια, χάνεται το δικαίωμα δόμησης. Ωστόσο, ένα οικόπεδο 20 στρεμμάτων μπορεί να γίνει δύο των 10 στρεμμάτων».
* Τι γίνεται με τα 4 στρέμματα;
* «Αν κάποιος έχει σήμερα ένα ακίνητο τεσσάρων στρεμμάτων, διατηρεί το δικαίωμα να χτίσει όποτε θέλει, με την προϋπόθεση ότι δεν θα "πειράξει" τα όρια του οικοπέδου. Μπορεί επίσης να το πουλήσει και ο νέος ιδιοκτήτης να έχει το ίδιο δικαίωμα, φυσικά και την ίδια δέσμευση».
* Θα διατηρηθούν και οι παρεκκλίσεις του διατάγματος του 1985;
* «Οχι, αυτές καταργούνται».
* Τι γίνεται με τους φακέλους που έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες;
* «Εκδίδονται με το παλιό καθεστώς, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους θα κατατεθούν ώς την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου».*
. e-net .

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Natura . . . . και Νομός Τρικάλων .

Το Natura θα στοιχίσει ακριβά στο Νομό μας .

Η υπόθεση του Natura για το Νομό Τρικάλων είναι βέβαιο ότι δεν εξαντλείται στα εσωκομματικά χαρακώματα του ΠΑΣΟΚ και στην υπαναχώρηση της Τίνας Μπιρμπίλη. Και δεν τελειώνει, επειδή η «φόρμουλα» για όσους κατέχουν νομίμως μίνιμουμ τέσσερα στρέμματα με αρτιότητα σε περιοχή Natura να παραμένει το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ από την ψήφιση του νόμου και μετά χρειάζονται δέκα στρέμματα, δεν έχει να προσφέρει και πολλά για ένα Νομό ο οποίος σε ποσοστό 65% είναι στο πρόγραμμα Natura.
Εξαιτίας μιας ισοπεδωτικής λογικής του παρελθόντος που ήθελε ολόκληρες περιοχές να μπαίνουν σε καθεστώς ειδικής προστασίας, έστω και αν δεν έχουν μέσα τους ούτε ένα δενδράκι, παρά μόνο ξερόχορτα και πέτρες, ορθώνονται αδιαπέραστα τείχη στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης του Νομού.
… Γιατί, πώς να γίνει ανάπτυξη σε ένα Νομό που το μεγαλύτερο μέρος του υπόκειται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Ποιες επενδύσεις θα γίνουν σ’ αυτές τις περιοχές; Που θα βρεθούν εκτάσεις 10 στρεμμάτων στον ορεινό όγκο όταν δεν υπάρχει καν κλήρος; Ποιος θα έρθει να ξοδέψει λεφτά γνωρίζοντας ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο, να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες;
Και το χειρότερο! Αυτό το ειδικό καθεστώς προστασίας δεν αφορά μόνο περιοχές που υπάρχει λόγος να προστατευθούν λόγω της χλωρίδας και της πανίδας τους, αλλά και λόφους με ξερόχορτα και πέτρες, οι οποίες επειδή έτσι χωρίς λόγο και αιτία, κάποιοι το ήθελαν πριν από 25 περίπου χρόνια, τις έβαλαν στο Natura, χωρίς την παραμικρή αντίδραση των (τότε) τοπικών θεσμικών εκπροσώπων.
Αυτή η υπερβολή των γραφειοκρατών της Αθήνας και αυτή η ολιγωρία των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού έχει ήδη αρνητικό… πρόσημο στην ανάπτυξη του Νομού, το οποίο δυστυχώς θα μεγεθυνθεί απειλητικά στο προσεχές μέλλον.
Ποιες περιοχές του νομού εντάσσονται στο Natura .

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το όριο αρτιότητας .
Μοτό: Νέο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura, προβλέπει το σχέδιο νόμου
Πέντε περιοχές του νομού μας, ανήκουν στο πρόγραμμα Natura, όπως ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Πρόκειται για περιοχές που καλύπτουν το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξή του, στο πλαίσιο αυτής της δράσης.
Οι περιοχές .
Ειδικότερα, πρόκειται για τον Ασπροπόταμο, το Κερκέτιο όρος (Κόζιακας), τα Αντιχάσια Όρη όπως τα Αντιχάσια όρη και τα Μετέωρα, και τέλος οι κορυφές του όρους Κόζιακα. Νέο αυστηρό πλαίσιο αδειοδότησης για έργα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές που αποκλείει εντελώς τις οχλούσες δραστηριότητες σε περιοχές Natura, προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βουλή η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού κόμματος. Ειδικότερα με το νέο νομοσχέδιο το όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura, που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας, αυξάνεται στα δέκα στρέμματα. Με το ίδιο σχέδιο νόμου δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως «περιφερειακά πάρκα» μεγάλες ελεύθερες περιοχές κοντά σε πόλεις, προκειμένου να προστατευθούν, χωρίς απαραίτητα σε αυτές να βρίσκεται κάποιο προστατευόμενο είδος χλωρίδας ή πανίδας.
Οριοθέτηση .
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται οριοθέτηση της παράκτιας ζώνης από τη στεριά, με ήπιες χρήσεις που δεν θα θίγουν το φυσικό ανάγλυφο, ενώ για όσες εκτάσεις υπάρχει οριστική πράξη χαρακτηρισμού, με την οποία πιστοποιείται ο μη δασικός χαρακτήρας τους, δεν θα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Το νομοσχέδιο συζητιέται στην αρµόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα». Σε ότι αφορά τις παρεκκλίσεις εδώ διατυπώνονται και δύο διαφορετικές απόψεις.
Η κατάργηση των παρεκκλίσεων, που επιχειρείται μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις περιοχές ειδικού κάλλους (natura), αποτελεί τμήμα της συνολικής πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Και όπως φαίνεται το Υπουργείο δεν έχει αποκρυσταλώσει την οριστική του θέση για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο μέχρι να κατατεθούν τα Ρυθμιστικά και να κινηθεί με γνώμονα την εκτός σχεδίου δόμηση στις δύο μεγάλες πόλεις.
«Οι παρεκκλίσεις των 750 μέτρων εντός του αστικού ιστού ή των τεσσάρων στρεμμάτων στα όρια του, θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν,» σχολιάζουν οι αρμόδιοι στο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «καθώς δημιουργούν πόλη «χταπόδι», μια πόλη δηλαδή ενεργοβόρα που αναπτύσσεται κατά μήκος των αξόνων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ενεργειακές, συγκοινωνιακές και πολιτιστικές παραμέτρους».
Η ΕΡΕΥΝΑ

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Τυχαίο ; ; ; ; ; ; ; ;

TYXAIO ; ; ;
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ; ; ;

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Γνώριμες εικόνες .

Η Ήπειρος μέσα από το φωτογραφικό φακό του Ιωάννη Βέλλη.

O Ιωάννης Βέλλης, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει το φωτοδιαγωνισμό του Hpeiros.gr για τη   χαρακτηριστικότερη φωτογραφία της Ηπείρου. Εκδότης περιοδικών και τοπικών εντύπων, δημοσιογράφος αλλά και φωτορεπόρτερ, πρόσφερε στο Hpeiros.gr μία ξεχωριστή όσο και σπάνια συλλογή από φωτογραφίες της Ηπείρου.
Κι επειδή μας άρεσαν πολύ αποφασίσαμε, με την άδειά του φυσικά, να μοιραστούμε αυτό το υλικό μαζί σας, με την απαραίτητη επισήμανση ότι πρόκειται για φωτογραφίες πολύ υψηλής ανάλυσης, που δύσκολα θα μπορούσε να σας στείλει κάποιος μέσω ενός e-mail.  
Προλογίζοντας το συγκεκριμένο φωτογραφικό λεύκωμα ο Ιωάννης Βέλλης, σημειώνει με το δικό του γλαφυρό τρόπο: 
" Ήπειρος. Μια περιοχή που με την ιστορία της, την άγρια φύση, τη λαογραφία της, την αρχιτεκτονική της, που παίζει με το ξύλο και την πέτρα, τους ξενιτεμένους ανά τον κόσμο, τους εσωτερικούς μετανάστες, τους αγωνιστές της, τους ντόπιους πατριώτες, δίνει το στίγμα της στην Ελλάδα. 
Ήπειρος. Η ιδιαίτερη πατρίδα μου που με κάνει περήφανο ως Έλληνα, ως Ευρωπαίο, ως πολίτη του κόσμου. Μέσα στα βουνά, τα ποτάμια της, τις πανέμορφες παραλίες, τους ανθρώπους της αναζητώ τον πολιτισμό, τα ιδανικά μου, την ελευθερία μου.
Η σειρά ΗΠΕΙΡΟΣ περιλαμβάνει φωτογραφίες από την Ήπειρο που αγαπώ, σέβομαι και αγωνίζομαι. Κρατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε μία αρμονική συνέχεια. Σε ένα ταξίδι που δεν θέλει κανείς να έχει τέλος."

ΠΗΓΗ:  www.ipiros.gr

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Ελλάδα εν έτη . . . . 2011 .

Πλήρως αποκλεισμένοι οι κάτοικοι δύο οικισμών του δήμου Πύλης .

Ο κ. Γιώργος Γαντζούλας προτίθεται να διαθέσει μηχάνημα για να ανοίξει ο δρόμος .
Αποκλεισμένοι από κάθε οδική σύνδεση είναι δύο οικισμοί του δήμου Πύλης τις τελευταίες εβδομάδες.
Πρόκειται για το Φορτώσι και το Βάκαρι οι κάτοικοι των οποίων παραμένουν αποκλεισμένοι μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα. Αυτές οι βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτυχθούν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία έφραξαν την πρόσβαση στους οικισμούς. Οι κάτοικοί τους κάνουν λόγο για έλλειψη των αναγκαίων προμηθειών (αλεύρι κλπ) για την επιβίωσή τους.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της ΕΡΕΥΝΑΣ από την περιοχή, οι δρόμοι έχουν καταπλακωθεί από τόνους φερτής ύλης από τα βουνά η οποία καθιστά το έργο της αποκατάστασης της κυκλοφορίας δύσκολο.
Προχθές, Τετάρτη, τους δύο οικισμούς προσέγγισε αποστολή του νέου διευρυμένου δήμου Πύλης στην οποία μετείχαν οι αντιδήμαρχοι κύριοι Νίκος Τόλιας και Γιάννης Κουτσονάσιος.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Νίκος Τόλιας δήλωσε στην ΕΡΕΥΝΑ για τη συγκεκριμένη επίσκεψη: «Προσεγγίσαμε τους δύο οικισμούς μιας και δεν υπάρχει οδική πρόσβαση για να τους επισκεφθούμε, απ’ όπου σχηματίσαμε την άποψη ότι απαιτείται σοβαρή προσπάθεια αρκετών ημερών και κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ με βαρέα οχήματα για να αποκατασταθεί η σύνδεση».
Συνεχίζοντας ο κ. Τόλιας τόνισε ότι σε συγκέντρωση που έγινε στη Μεσοχώρα, έγινε ενημέρωση πως στη διαδικασία συγκρότησης που είναι σήμερα δήμος Πύλης δεν είναι δυνατή η διάθεση μηχανημάτων, χειριστών και κονδυλίων εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Επομένως είναι αδύνατη η άμεση παρέμβαση. Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να υπάρξει η αποκατάσταση όσο το δυνατό γρηγορότερα».
Για την προσφορά ιδιώτη μέσω ραδιοφωνικού σταθμού (ζυγός), ο κ. Τόλιας ανέφερε: «Σε ραδιοφωνική του παρέμβαση ο Γιώργος Γαντζούλας είπε ότι μπορεί να διαθέσει μηχάνημα για την αποκατάσταση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του, δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε προσωρινή αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου διότι η πλήρης αποκατάσταση απαιτεί σοβαρή δουλειά και με το δίκιο του ο κ. Γαντζούλας δεν μπορεί να δεσμευθεί για τόσο σοβαρή δουλειά».
Τέλος ο κ. Τόλιας δεσμεύθηκε ότι η δημοτική αρχή Πύλης θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα το επόμενο διάστημα με την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Περιοδικό : Το ελληνικό Πανόραμα .

ΑΧΕΛΩΟΣΈνα από τα κορυφαία ποτάμια της χώρας, ο θρυλικός Αχελώος, και το συνολικό του οικοσύστημα κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτες οικολογικές αλλοιώσεις εξαιτίας του φαραωνικού έργου της εκτροπής του.Κείμενο: Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτογραφίες: Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟY.
Πηγή  : Το βήμα του Ασπροποταμίτη .

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Αχελώος . . . . . και μύθος .

                                                 Γνωρίσματα .
Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος είναι ο δεύτερος σε μήκος (220 χιλιόμετρα) ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από τα όρη Λάκμωνα, οροσειρά της πανώριας Πίνδου και χύνεται στο Ιόνιο Πέλαγος. Αρχικά ρέει προς τα δυτικά της Θεσσαλίας με κατεύθυνση νότια, μετά μπαίνει στη Στερεά Ελλάδα και για αρκετό διάστημα διαρρέει τα σύνορα Άρτας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, διαχωρίζοντας την Αιτωλία από την Ακαρνανία, δέχεται την ενίσχυση των ποταμών Μπιζάκου, Αγραφιώτη, Μέγδοβα ή Ταυρωπού και του Ίναχου στη θέση Καστράκι, ενώ στο ύψος του Αγρινίου σχηματίζει διπλό γόνατο και μετακινείται προς τα δυτικά. Στην περιοχή αυτή σχημάτισε τη λίμνη Οζερού, κατευθύνεται μετά νότια και κοντά στο Αγγελόκαστρο δέχεται τα πλεονάζοντα νερά των λιμνών Λυσιμαχίας και Τριχωνίδας.
Παραπέρα συνεχίζει να ρέει άτακτα στη διευρυμένη κοίτη του για να στραφεί στη περιοχή του Νεοχωρίου δυτικά και ανάμεσα από χαμηλούς λόφους, να ηρεμήσει στη στοργική αγκαλιά του Ιονίου κοντά στην περιοχή των Εχινάδων νήσων.
Στην εξαίσια και μακριά μεγαλειώδη διαδρομή του ξεδιψάει ανθρώπους, ζώα και φυτά και συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική μας οικονομία παρέχοντας άφθονο και φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα με τους συνεχόμενους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του (Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου), τους μεγαλύτερους και ευεργετικότερους στον ελλαδικό χώρο.
Η κατασκευαζόμενη εκτροπή του θα ευεργετήσει το Θεσσαλικό κάμπο και θα ανακουφίσει τον κινδυνεύοντα με αφανισμό Πηνειό ποταμό. Είναι ο μεγάλος ευεργέτης της ευρύτερης περιοχής και ο μεγαλύτερος πλουτοδότης ποταμός της χώρας μας.
                                                          Μυθολογικά στοιχεία .
Ο Αχελώος ποταμός κατέχει στην Ελληνική Μυθολογία μία εντελώς ξεχωριστή θέση. Όπως είναι γνωστό, οι αρχαίοι θεοποίησαν όλα τα στοιχεία της φύσης, επομένως και το νερό και πολύ περισσότερο τον ορμητικότατο πολυνέρη ποταμό Αχελώο. Είναι ο πρώτο ποταμός που θεοποιήθηκε και λατρεύτηκε τόσο στην περιοχή του όσο και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας μας.
Ο Έφορος τονίζει σχετικά: «Τοις μεν άλλοις ποταμοίς οι πλησιόχωροι μόνον θύουσι, τον δε Αχελώον μόνον άπαντες ανθρώποις συμβέβηκε τιμάν», (δηλαδή στους άλλους ποραμούς θυσίαζαν μόνον όσοι κατοικούνε κοντά, ενώ τον Αχελώο συμβαίνει να τιμούν όλοι οι άνθρωποι.)
Ο Αχελώος ήταν γιος του τιτάνα Ωκεανού και της τιτανίδας Τιθύας ή της νύμφης Ναΐδας. Θυγατέρες του Αχελώου θεωρούνται οι Νύμφες, οι Σειρήνες και όλες οι πηγές, όπως η ευπάρθενος Δίρκη, η Κασταλία, η Καλλιρόη και η Πειρήνη. Γιοι του από την κόρη του Αιόλου θεωρούνταν ο Περιμήδης, ο Ορέστης και ο Ιπποδάμας. Οι θεός Αχελώος ξεχώριζε τόσο σε θεία μεγαλοσύνη, ώστε ο Όμηρος τόλμησε να τον συγκρίνει με το Δία: «τω Διί ουδέ Κρείων Αχελώος ισοφαρίζει» (Ιλ.Φ. 194), δηλαδή με το Δία ούτε ο άρχοντας Αχελώος μπορεί να παραβγεί. Η μορφή, οι ιδιότητες και οι εναλλαγές, που έπαιρνε ο Αχελώος, συνετέλεσαν τα μέγιστα στη δημιουργία ταιριαστών επωνυμιών του όπως: Αργυροδίνης, Λευκοπόταμος, Ασπροπόταμος, Ποταμόθεος, Πολυνέρης, Θορυβοτρεχούμενος, Θόας, Άξενος, Θέσιος, Κρείων, Άρχοντας, Αφέντης, Ιερός κ.α.
Ο λαογράφος Ακουσίλαος χαρακτήρισε τον Αχελώο ως πρεσβύτερο των ποταμών και από τους άλλους πιο πολύ τιμημένο: «Αχελώος πάντων ποταμών πρεσβύτερος και τετίμηται μάλιστα».
Ο Όμηρος τον χαρακτηρίζει ως τον ισχυρότερο πάντων των ποτάμιων θεών, ως το μέγιστο ποταμό της Ελλάδας. Ο Ησίοδος τον χαρακτηρίζει ως: «πρεσβύτερον τρισχιλίων ποταμών αδελφών του» (Θεογ. 340)
Ο Αχελώος λατρεύτηκε πολύ στην Αιτωλοακαρνανία με ειδικούς αγώνες, στην Αθήνα, στον Ωρωπό, στα Μέγαρα, στη Ρόδο, στη Μαντινεία, ακόμη και στη μακρινή Σικελία. Στον Αχελώο προσέφεραν θυσία ύστερα από προτροπή του Μαντείου της Δωδώνης. Στην αρχαιότητα οι νικητές πολλές φορές στους αγώνες, στεφανώνονταν με κλάδους λεύκας, που ευδοκιμούσε στις όχθες του ποταμού Αχελώου και τα στεφάνια των νικητών τα ονόμαζαν Αχελωίδες.
Η λεύκα ήταν το ιερό δένδρο του Ηρακλή, αλλά μετά τη νίκη του επί του Αχελώου θεωρείται και δέντρο του Αχελώου, τονίζει η συγγραφέας Αλεξάνδρα Καρακώστα – Αηδόνη στο βιβλίο της με τίτλο «Ακαρνανία», σελ 19
Αρκετά εντυπωσιακή ήταν και η τρίμορφη παρουσία του Αχελώου: Μεγαλοπρεπής ήρωας, ταυροειδής με κεφαλή δυνατού ταύρου με κέρατα, από τα ρουθούνια του να βγαίνει αχνός και από την πυκνή μακριά γενειάδα του να στάζουν ποταμόνερα και πολλές φορές παρουσιάζονταν ως φιδίσιος δράκος, πελώριος και δυνατός. Πρώτη γυναίκα του ήταν η Αστερόπη από την Αιτωλία, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι αγάπησε και ήθελε να παντρευτεί τη Δηιάνειρα, κόρη του βασιλιά της Καλυδώνας, η οποία προτιμούσε τον ημίθεο Ηρακλή παρά τον Αχελώο. Μάλιστα, στις Τραχίνιες του Σοφοκλή, φαίνεται ξεκάθαρη η προτίμησή της για τον Ηρακλή και προτιμούσε το θάνατο παρά να παντρευτεί τον Αχελώο:
«Μνηστήρα μου είχα τον ποταμό Αχελώο
ζητώντας με, με τρεις μορφές από τον πατέρα μου.
Τη μια με ταύρο όμοιος, την άλλη μεγαλόφιδο,
χρωματιστό, ελικτό, κι απέ μ' ανθρώπινο κορμί,
μα στη θωριά του ταύρος, κι απ' τα πυκνά του γένεια
τρεχοβολούσανε στη γη ποταμονέρια άφθονα.
Τέτοιον εγώ μνηστήρα να συντύχη η δόλια
παρακαλούσα πάντα πριν σε νυφοκρέβατο
μαζί του να πλαγιάσω, να παντρευτώ το χάρο...»
                                             
                                            Η πάλη Αχελώου – Ηρακλή .


Ο Αχελώος είχε γοητευτεί από τα κάλλη της Δηιάνειρας, κόρη του βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα και ήθελε να την παντρευτεί. Η Δηιάνειρα, όμως, είχε ζητηθεί από τους γονείς της από τον ήρωα Ηρακλή και είχε μνηστευτεί. Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Αχελώο και τον έσπρωξε σε αγώνα διεκδίκησης της βασιλοπούλας Δηιάνειρας από τον αντίζηλό του Ηρακλή. Ο αγώνας, στον οποίο κριτής (διαιτητής) ήταν η θεά Αφροδίτη, προστάτισσα του γάμου, ήταν σφοδρός, σκληρός και αμφίρροπος, τονίζει στις Τραχίνιες ο Σοφοκλής (σ. 507-528) .
Ο Αχελώος σαν θεριεμένος ποταμός, όμοιος με ψηλοκέρατο τετράποδο ταύρο από τη μια μεριά και ο Ηρακλής, γιος του Δία από την άλλη πλευρά, μανιασμένος κρατώντας ταχύτοξα, λόγχες και ρόπαλο, συγκρούστηκαν άγρια και με απίστευτη μανία. Το ανακάτεμα των τόξων, των χεριών, των κεράτων, τα συχνομπλεξίματα, τα κατακεφαλοθανατοχτυπήματα και τα στενοζομουγκρίσματα, συνέθεταν εικόνα απίστευτης αγριότητας. Ο Αχελώος χρησιμοποίησε και τις τρεις μορφές του στον αγώνα, αλλά νικητής αναδείχθηκε τελικά ο Ηρακλής, ο οποίος απέσπασε ένα από τα δύο κέρατα του Αχελώου .
Ο Αχελώος αποδέχτηκε την ήττα του και για να αποκτήσει το σπασμένο κέρατό του, το τρόπαιο της νίκης του Ηρακλή, του πρόσφερε ένα άλλο πολυτιμότατο κέρατο, το «κέρας της Αμάλθειας», το σύμβολο της αφθονίας και γονιμότητας .
Από το «Κέρας της Αμάλθειας» έπινε ο Δίας στη Ίδη της Κρήτης, όταν ήταν μωρό, γάλα και μέλι. Το «Κέρας της Αμάλθειας» παρείχε τη δυνατότητα, σε όποιον το κατείχε, να του προσφέρει ότι αυτός προσευχόταν και ήθελε να έχει: (φαγητό, ποτό κτλ) .
Τον Άγριο κι εξοντωτικό αγώνα των δύο αντιζήλων εραστών παρακολουθούσε η πανέμορφη Δηιάνειρα από ξέμακρο ύψωμα περιμένοντας ο νικητή για σύζυγό της . 
Το αποτέλεσμα του αγώνα, δηλαδή η νίκη του Ηρακλή, φαίνεται να την ικανοποίησε αρκετά .
Ένας ακόμη μύθος για τον Αχελώο είναι και η τιμωρία και μεταμόρφωση των Εχινάδων νυμφών σε νησίδες .
Σύμφωνα, λοιπόν, με την παράδοση αυτή, οι Εχινάδες ήταν όμορφες κι ελκυστικές νύμφες. Επειδή αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε θυσιαστική γιορτή προς τιμήν του Αχελώου, τιμωρήθηκαν από το Θεοπόταμο Αχελώο και μετατράπηκαν σε γραφικές νησίδες κοντά στις εκβολές του. Αυτό ο μύθος πιστοποιεί τις αδυναμίες των θεών που τους θέλει να έχουν ανθρώπινα ελαττώματα και συμπεριφορές όμοιες ή κατώτερες από αυτές των ανθρώπων .
Ο Αχελώος, παρά την ήττα του από τον Ηρακλή, που στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε άλλο από την προσπάθεια να τιθασεύει την κοίτη του ποταμού και να οδηγήσει μέρος των νερών του προς την Καλυδώνα, για άρδευση μεγάλης έκτασης καλλιεργήσιμης γης, δε θύμωσε και σε μείωσε την αίγλη και δυνατότητά του να ευεργετεί την περιοχή, παρέχοντας μεγάλη αφθονία αγαθών .
Παρόμοιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλούς ποταμούς και σε πολλές άλλες περιπτώσεις και όλες σχεδόν έχουν επενδυθεί με ταιριαστούς μύθους, κάτι που αρέσει και γοητεύει τις προσπάθειες των ανθρώπων .
Έρευνα Άρτας .

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Καλήν ημέρα ( καινούργιοι τοπικοί ) άρχοντες . . . . .

Παρθενική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης Τρικάλων .

Πραγματοποιείται αύριο στις 7 το βράδυ, η πρώτη τακτική Συνεδρίαση, του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης με 17 θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Τα θέματα είναι :
• Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργων, δαπάνης μέχρι 5.869,41 ευρώ .
• Ορισμός δημοτικού συμβούλου που θα μετέχει στις επιτροπές παραλαβής έργων, δαπάνης άνω των 5.869,41 ευρώ .
• Ορισμός δημοτικού συμβούλου για συμμετοχή του στην επιτροπή παραλαβής μεταφορών και εργασιών .
• Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών και αξιολόγησης αποτελεσμάτων διαγωνισμών προμηθειών και απευθείας ανάθεσης .
• Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής προμηθειών .
• Συγκρότηση επιτροπής συμβιβαστικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων .
• Ορισμός δημοτικών συμβούλων για συμμετοχή τους στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας .
• Ορισμός οργάνου για σφράγιση καταστημάτων .
• Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας διαγωνισμών εκποίησης, εκμίσθωσης και μίσθωσης ακινήτων ή κινητών πραγμάτων του Δήμου .
• Ορισμός δημοτικών συμβούλων για τη σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου .
• Ορισμός αντιπροσώπων του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. Α.Ε.
• Ορισμός εκπροσώπου στην Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος LEADER 2007-2013 της ΚΕΝ.Α.ΚΑ.Π. Α.Ε.
• Έγκριση πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Πλακοστρώσεις στην περιοχή Σεισμοπλήκτων του Δ.Δ. Πύλης» .
• Έγκριση πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Διάνοιξη δρόμου κάτωθεν Δημοτικού Σχολείου Κοτρωνίου» .
• Έγκριση πρωτοκόλλων προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Ανάπλαση δημοτικού χώρου έναντι Δημαρχείου Πύλης» .
• Αίτηση του αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση κτιρίου πολιτιστικού κέντρου στο Τ.Δ. Πύλης (Βʼ φάση) για χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου .
• Συνεδρίαση το Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πύλης, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Ενότητας Γόμφων, λόγω εξαιρετικής περίπτωσης (άρθρο 67 Ν. 3852/2010) .
Trikala News .
Πέρα από την "Πόρτα Παναγιά " , δεν έχει όρια ο νέος " Δήμος Πύλης " ;
Ρωτάω γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά γι' αυτό τον έρμο τον τόπο . Όλες οι αναφορές είναι για την Πύλη και τους Γόμφους . . . . . . . .

Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΤΑ Μεσοχώρας .

Η Ηρώ Διώτη για τα ΕΛΤΑ Μεσοχώρας  .

Ερώτηση στη Βουλή για τη διακοπή λειτουργίας των ΕΛΤΑ στη Μεσοχώρα κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Η Ηρώ Διώτη για τα ΕΛΤΑ Μεσοχώρας Στην αναφορά της, προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, επισυνάπτονται  επιστολές του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μεσοχώρας Δήμου Πύλης Τρικάλων, τις οποίες συνυπογράφουν οι Πρόεδροι των 13 εκ των 14άρων Τ.Κ. του Δήμου Πύλης προς τις τοπικές αρχές και προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων, με τις οποίες ζητούν να μην καταργηθεί το κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. που λειτουργεί στη Μεσοχώρα, εξέλιξη για την οποία ενημερώθηκαν από αλληλογραφία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας των ΕΛ.ΤΑ. και της εκμισθώτριας των κτιρίων στη Μεσοχώρα, που έφτασε στα χέρια τους.
Όπως αναφέρουν, «η λειτουργία του ΕΛΤΑ Μεσοχώρας είναι απολύτως απαραίτητη για την ορεινή μας περιοχή. Εξυπηρετεί δεκάδες ορεινά χωριά και οικισμούς, εκατοντάδες συνταξιούχους και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Μεσοχώρας. Πέραν αυτών δε, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Μεσοχώρας είναι η μοναδική τράπεζα της περιοχής στην οποία οι κάτοικοι εμπιστεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καταθέσεών τους».
Τέλος, αντιπροτείνουν «η Κοινότητα Μεσοχώρας να συμβάλλει από την πλευρά της στο έργο των ΕΛΤΑ Μεσοχώρας, εξετάζοντας τη δυνατότητα για τη διευκόλυνση τους, όσον αφορά τη στέγαση του καταστήματος σε κατάλληλο χώρο της Κοινότητας».
Η βουλευτής ζήτησε από το Υπουργείο ενημέρωση για το θέμα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μη διακοπεί οριστικά η λειτουργία του καταστήματος στη Μεσοχώρα.         
e-enimerosi .

Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου 2011

Και άλλα διόδια . . . . .

Νέες αυξήσεις στα διόδια

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. ανακοίνωσε χθες ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Ιανουαρίου προς την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011, οι τιμές στους σταθμούς διοδίων του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης.

Νέες αυξήσεις στα διόδια
Οι νέες τιμές έχουν ως εξής: Μοσχοχώρι 2,90 ευρώ, Μακρυχώρι 1 ευρώ, Πυργετός 2,30 ευρώ, Λεπτοκαρυά 3,10 ευρώ.
Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και θα ισχύει για όλους τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών του e way.
Οι αυξήσεις αφορούν και τους τρικαλινούς  οδηγούς που κινούνται προς και από Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα.

Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου 2011

Είπαμε . Καλός είναι και ο Δομοκός .

Απειλές εργολάβων να σταματήσουν την κατασκευή του Ε-65 .

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ προκάλεσαν οι απειλές κατασκευαστικών εταιρειών για αποχώρησή τους από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων μεταξύ των οποίων της Ε-65.
Το ενδεχόμενο διακοπής των περισσοτέρων έργων είναι υπαρκτό, αφού η μία μετά την άλλη τράπεζα που δανειοδοτούν την κατασκευή των έργων διακόπτουν τη ροή χρηματοδότησης, εξαιτίας της αργής προόδου και της μη συντέλεσης των απαλλοτριώσεων.
Ο αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. Μιχάλης Χαλκίδης εξαπέλυσε επίθεση στο ΠαΣοΚ υποστηρίζοντας πως ενώ το ενδεχόμενο διακοπής μεγάλων έργων είναι υπαρκτό η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου παρακολουθεί σαν θεατής χωρίς να παρεμβαίνει σε κανένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται. «Την αδράνεια αυτή θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος ως αποζημίωση στους εργολάβους. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στην περίπτωση της λύσης της σύμβασης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης, όπου θα καταβληθεί μάλιστα και αποζημίωση ύψους 68 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο, χωρίς αυτός να έχει κατασκευάσει ούτε ένα μέτρο», ανέφερε ο κ. Χαλκίδης.
Απαντώντας, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων πέρασε στην αντεπίθεση που χρέωσε στην Ν.Δ. την ακύρωση της σύμβασης για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως «για αυτό το λόγο οι εργολάβοι και οι τράπεζες ζήτησαν 410 εκ. ευρώ αποζημίωση και το Δημόσιο πέτυχε στη διαιτησία να περιορίσει το ποσό της αποζημίωσης στα 67 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά στις πέντε Συμβάσεις Παραχώρησης με τις οποίες κατασκευάζονται οι αντίστοιχοι αυτοκινητόδρομοι μεταξύ των οποίων και ο Ε-65, το υπουργείο αναφέρει πως «τα προβλήματα υπήρχαν επίσης πριν τις εκλογές και είναι αποτέλεσμα των πρόχειρων μελετών της βιασύνης για τη δημοπράτησή τους το καλοκαίρι του 2007 και φυσικά των δεσμεύσεων για το Δημόσιο που περιέχουν οι συμβάσεις, όπως η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε 12 μήνες, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθούν».
Παράλληλα διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση έχει καλέσει τους κατασκευαστές και ιδιαίτερα τις τράπεζες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συμβάσεις.

Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Αληθινά σενάρια .

Οι φύλακες της Πίνδου .

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνωστή εκπομπή της ΕΤ3 «Αληθινά Σενάρια» που θα προβληθεί ανήμερα των Φώτων, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Ασλανίδης ταξίδεψε με το συνεργείο του στα ορεινά χωριά του Ασπροποτάμου και προβάλει ένα αληθινό σενάριο, τις δεκαπέντε οικογένειες που ζουν εκεί τους χειμερινούς μήνες. Πρόκειται για τους «Φύλακες της Πίνδου», όπως τους αποκαλούν, οι οποίοι απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά μιας «μικρής Ελβετίας στην καρδιά της Ελλάδας», έχοντας, ωστόσο, να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της μοναχικής ζωής.
Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες προσπαθούν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους.
Ευτυχώς υπάρχει και αυτή η τηλεόραση…

Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Κατακαημένε πλάτανε . . . . . . . . .

Κινδυνεύουν από μύκητα τα πλατάνια στην Θεσπρωτία!


Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται τα πλατάνια σ’ ολόκληρη την Ήπειρο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ορισμένα υπεραιωνόβια δέντρα τα οποία άντεξαν στο χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση και διατηρούνται ως τις μέρες μας!Αιτία της απειλής, μία από τις πιο καταστρεπτικές νόσους δασικών δένδρων παγκοσμίως, η οποία έχει εισβάλει το τελευταίο διάστημα και στην Ήπειρο.Με ανακοίνωσή του το Δασαρχείο Ηγουμενίτσας, αφού πιστοποίησε την ασθένεια, ζήτησε από τους αγρότες να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπισθεί η επιδημία που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Στη Θεσπρωτία παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες η διασπορά της νόσου και νέες εστίες προσβολής, που ξεκίνησαν από δέντρα στα οποία είχαν κοπεί κλαδιά με εργαλεία που νωρίτερα χρησιμοποιήθηκαν σε προσβεβλημένα δέντρα.Ήδη η Διεύθυνση Δασών του νομού προσανατολίζεται στο να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα απαγορεύει την υλοτομία και την κλάδευση πλατανιών σε όλο τον νομό, ενώ συνιστά σε όσους το κάνουν να απολυμαίνουν κάθε φορά τα εργαλεία και τα μηχανήματά τους.

Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ .

 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ .
ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΓΑΠΗ , ΕΥΤΥΧΙΑ , ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΓΕΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑ .